vrijdag 27 november 2009

Mashups en online kantoortoepassingen

Ik gebruik zelf Picasa om foto's op te slaan en te delen en Adobe, Picture It e.a. programma's om ze eventueel te bewerken of om er ansichtkaarten, kalenders, t-shirts e.a. producten mee te maken. Tot volle tevredenheid overigens.
Wat mij echter bij Flickr erg aansprak is de online beschikbaarheid, de toepassingsmogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid van al die online tools, tags, mashups, FD, etc etc Ga me daar zeker nog eens uitgebreider in verdiepen, als fotograaf zijnde.

Voor het cursusonderdeel 'online kantoortoepassingen' heb ik een document gemaakt, met daarin een foto en die voorzien van een link, mijn commentaar en de vraag aan een collega om haar wijzigingen en reactie aan de foto en het document toe te voegen.
Heb via deze optie trouwens eerder van collega's al spreadsheets ontvangen om te bewerken, erg handig. Ik zie het nut hier wel van.

Tot nu toe zie ik voor het archief vooral RSS, Webcare, enFlickr als toepassingen voor effectief en interactief communiceren met klanten en het volgen van en inspelen op hun wensen en behoeften (extern dus). Blogs en Google Maps zie ik zakelijk gezien vooral als instrumenten voor het efficiënt, snel en eenvoudig intern communiceren.

Maar ik ben nog niet eens halverwege en ik verwacht dat er dus nog best een aantal nuttige functies bij zullen komen, zeker omdat we gaandeweg steeds meer naar Archief 2.0 toe gaan.

dinsdag 10 november 2009

tags en commentaren

De Photo Stream van het Nationaal Archief vind ik een mooie manier om je beeldcollectie laagdrempelig toegankelijk te maken voor bovendien een groot publiek. Goede trefwoorden oftewel 'goed taggen' is essentieel voor de vindbaarheid.
Het bijhouden van de commentaren lijkt mij een arbeidsintensieve klus of kan het NA ook hier de mutaties volgen met webcare en rss?
Ik hoop dat het Zeeuws Archief deze commentaarfunctie straks geïntegreerd krijgt op zijn nieuwe website bij de verschillende databases.

Overigens werk ik zelf voor het delen en publiceren van foto's met Picasa.

foto wassende maan in blog

Ik klik op het icoontje 'foto toevoegen', kopieer de url van de foto uit Flickr vervolgens in het uploadscherm en klik op 'uploaden'. Dan krijg ik de melding dat ie geupload is en dat ik op gereed moet klikken. Dat doe ik... maar niente foto in mijn blogbericht, ra ra hoe kan dat? Een foto vanaf mijn harde schijf uploaden lukt wel. Wat doe ik verkeerd?

landschapskunst

Op Flickr rond gesnuffeld en daar een paar foto's ontdekt van mijn beroemde neef en landschapskunstenaar: Paul de Kort. In de Biesbosch creëerde hij voor het waterschap een artistiek getijdeproject met als titel: De Wassende Maan. Hier een link naar een sfeerimpressie.
http://www.flickr.com/photos/graafvangelder/3536456240/

vrijdag 6 november 2009

webcare

Ik heb me geabonneerd op enkele rss-feeds, voornamelijk van nieuwsmedia, zodat ik continue op de hoogte wordt gehouden van de actuele nieuwsontwikkelingen.
Verder heb ik via Google Alert twee onderwerpen opgegeven waarover ik een melding wens te krijgen als daar iets over gezegd/geschreven wordt. Het klinkt me aantrekkelijk in de oren, attending en webcare. Bijhouden wat er over jouw organisatie of jouw vakgebied gezegd of geschreven wordt.
De komende weken maar eens bekijken wat er zoal aan updates binnenkomt en hoe de 'webcare' me bevalt. Mijn vrees is dat ik me -net als bij mail- teveel laat regeren door het dwingende karakter van binnenkomende prikkels. Het beste is natuurlijk om een paar momenten op een dag te kiezen en dan te kijken en evt. te reageren.

Vooralsnog heb ik echter hoge verwachtingen, van zowel rss feeds als van webcare.

rss feed

Zo, de rss-feeds vind ik toch wel zo'n heerlijke functie. Het kostte af en toe wat moeite om de url's te kopiëren, omdat dat html-pagina's leken, maar goed, het werkte uiteindelijk wel.
Ik ben echt van plan om voortaan elke ochtend tegelijk met mijn mail en Internet ook rss te openen.